Grøn motion:
Styrk dit helbred og find dit blå sind
Når de vilde kirsebærtræer begynder at blomstre, og naturen står i fuldt flor og bliver til en fantastisk have, minder det os om, at foråret er på vej. Dagene bliver længere og vi lægger de mørke måneder bag os og vågner op fra en form for menneskelig dvale. Du indser, at det er på høje tid at tage en dyb indånding for at opfriske dit sind og strække din krop. Du spekulerer måske på, hvad du skal gøre nu. Såre simpelt. Træd ud af døren, få noget D-vitamin fra solens stråler og dyrk lidt grøn motion.
Inden du nyder solens stråler, skal du starte med oprigtigt at spørge dig selv hvornår det var sidste gang du nød morgenluften, duftede den våde jord efter regnen eller hørte fuglene kvidre i daggryet. Dette er bare nogle af den slags omgivelser, hvor grøn træning finder sted. Man kunne nævne mange andre, hvor du helt sikkert vil finde dit blå sind.
Det siger forskningen om grøn motion
Begrepet ble først definert av Jules Pretty og kolleger fra Essex University1, som en «fysisk aktivitet på grønne steder, som kan gi både fysiske og mentale helsefordeler». Tilsvarende viser en annen studie kalt Green exercise, health, and well-being2 at denne typen friluftsaktiviteter også kombineres med sosial kontakt, fritid, miljøundervisning eller helsefremming, som er en indikator på livskvalitet». Vi kan ta en titt på noen konkrete fordeler:
Fremmer følelsen af livsglæde: the study suggests1 that healthier blood pressure levels and cortisol enhance energy, well-being, and positive emotions. These benefits go beyond those of exercising indoors1. Another critical advantage is revitalization, thus improving self-esteem and reducing tension, anger, and depression1. So, keep in mind that green exercise is a ray of sunshine whenever you are down in the dumps.
Forbedrer vores genetiske sammensætning: ifølge en undersøgelse6, er vi mennesker, som en del af vores genetiske sammensætning, tilbøjelige til at ønske at være i ét med naturen, og derfor bør grøn motion "bruges til at lette fysisk aktivitet for at forbedre sundheden." En anden undersøgelse2, der ser på de mentale og fysiske sundhedsresultater af grøn motion, tyder på, at vi muligvis også er genetisk udviklet til at interagere med natur og samliv i det fri. Derfor kan manglen på fysisk og mental stimulering skade helbredet. Det betyder, at det at gå barfodet på jorden eller sætte fødderne på græsset i din baghave eller en nærliggende park hjælper med at genoprette dit genetiske forhold til naturen.
Reducerer opfattelsen af hårdt arbejde: Mange jubler ikke lige frem, når det kommer til fysisk aktivitet. Grøn motion, der betragtes som et socialt og underholdende indslag i ens aktiviteter, kan dog forbedre nydelsen og behovet for at bryde den sædvanlige rutine7
Undersøgelsen8 peger også på opfattelsen af hårdt arbejde som et komplekst system, der omfatter flere komponenter. Derfor kan motion udendørs reducere opfattelsen af anstrengelse takket være "input fra det visuelle system, indtryk samt kognitivt input, der muligvis kan fungere som en distraktiv stimulus.9". Det betyder, at et naturligt miljø kan reducere bevidstheden om negative følelser, og "minimere opfattelsen af hårdt arbejde og anstrengelse.10"
Øger det naturlige engagement: Det er en kendsgerning, at manglen på kontakt med eller manglende engagement i naturen påvirker mange mennesker verden over, og især børn og teenagere.11. Naturoplevelser kan øge D-vitaminniveauet tilstrækkeligt og forbedre de mentale sundhedsmæssige fordele med en "synergistisk indvirkning på vores opfattelse af mental velvære og fysiologiske markører.12"
Uanset hvilken type udendørsaktivitet du vælger, eller hvilke naturlige omgivelser du stræber mod, skal du først og fremmest have det sjovt og nyde oplevelsen! Vi har givet nogle anbefalinger nedenfor!
Vi er sosiale på mange måter! Hvem kan publisere det morsomste bildet av trening utendørs? Vi vil gjerne høre historien din!
Referanser
- Loureiro, Ana & Veloso, Susana. (2017). Green Exercise, Health, and Well-Being. 10.1007/978-3-319-31416-7_8.
- Lahart, Ian, et al. “The Effects of Green Exercise on Physical and Mental Wellbeing: A Systematic Review.” International journal of environmental research and public health vol. 16,8 1352. 15 Apr. 2019, doi:10.3390/ijerph16081352